Matras Winkelen Woordenschat. Gemeenschappelijke Matrasnummers En Labels: Wat Betekent Het?

Matrasbedrijven verblinden ons graag met mooie termen en labels, vooral om de kwaliteitsperceptie van hun matrassen te verbeteren.

Je hebt waarschijnlijk woorden als gelschuim, CertiPUR US-gecertificeerd en opencellig schuim gezien als je ooit naar een matras hebt gezocht. Mogelijk hebt u ook specifieke nummers op matrassenlabels of specificatielijsten gezien.

Vandaag zullen we je vertellen wat al die woorden en cijfers betekenen. Het belangrijkste is dat u goed vertelt welke het belangrijkst zijn bij het bepalen van de kwaliteit van een matras.

CertiPUR-US Gecertificeerd

Dit is een van de meest voorkomende labels op matrassen. Bijna elke matras, van merken met traagschuim tot hybride matrassen zoals de Nest Alexander Hybrid, zal bogen op hun CertiPUR-US-certificering.

CertiPUR is een schuimcertificering uitgegeven door de Alliance for Flexible Polyurethane (Affiliate for Flexible Polyurethane Foam), een non-profitorganisatie.

Alleen gecertificeerde schuimproducten moeten voldoen aan de strenge normen van de organisatie. In een onafhankelijk laboratorium moet het schuim worden getest. Technici testen op emissies, inhoud en duurzaamheid.

De certificering geeft aan dat de matras vrij is van schadelijke brandvertragers, ozonafbrekende chemicaliën en ozonafbrekende chemicaliën zoals formaldehyde, ftalaten, formaldehyde, PBDE’s, ftalaten en hoge niveaus van VOS.

Deze certificering is belangrijk en moet worden opgenomen in elke matras die u overweegt te kopen.

Schuimdichtheid

U ziet mogelijk een getal zoals 8 kg dichtheid of 2 km dichtheid op het etiket van de matras. Wat betekent dit?

Het is eigenlijk een maat voor de dichtheid van het schuim in de matras. Deze afmetingen zijn 7 kg per kubieke voet en 2 kg per kubieke voet.

Schuim met een hogere dichtheid is dichter dan schuim met een lagere dichtheid. Dit betekent dat er meer schuimmateriaal in dezelfde kubieke voet is verpakt. Het kan steviger en steviger aanvoelen. Meestal zal het ook zwaarder zijn.

De meeste matrassen geven niet de werkelijke meting weer en kiezen in plaats daarvan voor meer algemene termen zoals hoge dichtheid, gemiddelde dichtheid of lage dichtheid.

Wanneer de dichtheidsmeting wordt weergegeven, verwijst deze meestal naar de dichtheid van één schuimlaag, niet de hele matras. Toplagen zijn meestal minder dicht dan de funderingslaag.

Schuimdichtheden variëren tussen 1,5 en 3 kg per kubieke voet. De meeste matrassen combineren schuimlagen met verschillende dichtheden om het juiste gevoel en comfort te bereiken.

ILD-beoordeling

De dichtheid van een matras is geen nauwkeurige indicatie van de stevigheid. Ingenieurs kunnen matrassen met een hoge dichtheid zacht laten aanvoelen, terwijl matrassen met een lage dichtheid stevig kunnen worden gemaakt.

De ILD-classificatie Dit is een betere indicatie van de stevigheid of zachtheid van de matras. ILD staat voor Indentation Load Deflection. Technische definitie: De hoeveelheid druk die nodig is om een matras van 10 cm dik te laten zakken, wordt bepaald met behulp van een schijf van 50 cm. Daarom hoor je het soms de 25% ILD-classificatie.

Hoe hoger de ILD-classificatie, hoe steviger een matras is. ILD-beoordelingen worden meestal in reeksen gegeven. Bijv. 8-5 kg, 12-7 kg enzovoort.

De ILD-classificatie is een manier om te meten hoe stevig of zacht een matras is.

Fabrikanten en verkopers laten het meestal niet zien, dus het kan zijn dat u het hen moet vragen. De meeste verkopers en fabrikanten zullen hun ILD-beoordeling met klanten delen.

Visco-elastisch Schuim

Visco-elastisch traagschuim is een andere naam ervoor. Simpel als dat.

Je hoort misschien ook de namen visco-elastisch polyurethaan en polyurethaanschuim met een lage veerkracht, of LRPU-schuim.

Gelschuim

Gelschuim is matrasschuim waarin gel is gegoten. Dit is een veelgebruikte methode om moderne matrassen te koelen.

Gel verbetert het vermogen van het schuim om warmte van het lichaam weg van de matras af te voeren. Deze techniek komt vooral veel voor bij traagschuimmatrassen, die meer moeite hebben met koeling dan andere soorten matrassen.

Gespleten Matras

Gespleten Matras

Een splitmatras is er een met verschillende comfortinstellingen op elke helft van de matras. De ene kant kan steviger zijn dan de andere. Splitmatrassen zijn ideaal voor stellen die verschillende comfortvoorkeuren hebben.

Splitmatrassen kunnen niet fysiek van elkaar worden gescheiden. De matras is nog steeds één, maar er zijn merkbare comfortverschillen tussen de twee helften.

Sommige matrassen van Queen of King size kunnen worden gesplitst en elke zijde kan zijn eigen boxspring en hoes hebben. Dergelijke matrassen zijn ideaal wanneer uw deuropening niet de volledige matrasbreedte kan bevatten.

Sommige matrasmerken die splitmatrassen verkopen, zijn Helix, Leesa en Amerisleep.

Open Cel Schuim

Een andere techniek om het koelvermogen van de matras te verbeteren, is het ontwerp met open cellen. Ingenieurs creëren schuim met een open celstructuur aan de binnenkant. Hierdoor kan de lucht gemakkelijker stromen. Hierdoor kunnen vocht en warmte snel uit de matras verdampen.

Hybride Matras

We kennen allemaal traagschuimmatrassen, latexmatrassen en binnenveringsmatrassen. Maar wat zijn hybride matrassen?

Een hybride matras is precies dat, een matras met een hybride van verschillende schuimmaterialen.

Het zal meestal verschillende soorten schuim combineren, bijvoorbeeld latex en traagschuim, of schuim en binnenrollen.

Hybride matrassen bieden de beste eigenschappen van verschillende materialen. Een hybride matras met veren en schuim heeft bijvoorbeeld de ondersteuning en veerkracht van spoelen en het zachte comfort van schuim.

Nest Alexander Hybrid is een van de meest populaire hybride matrassen.